2017. május 31., szerda

Templomok nyomában

 A vidék ékszerdobozai nyomába eredtünk

"Középkori templomok útja címen született meg az a tematikus útvonal, amely bemutatja a valaha egy történeti régiót alkotó, Északkelet- Magyarország, Kárpátalja, valamint a Partium északi részének középkori egyházi örökségét. Területileg a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg, a romániai Szatmár és az ukrajnai Kárpátalja megyén halad keresztül.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, középkori templomokban Magyarország egyik leggazdagabb vidéke. Egyedi hangulatú, kisméretű templomok, melléjük épített fa harangtornyok, gazdagon fennmaradt középkori freskók, festett karzatok, díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek. Az Alföld középkori templomainak nagy része a török dúlások áldozatává vált. Ez a vizek által körbezárt vidék azonban távol tartotta magától a hódító hadakat, az idegen kultúrákat. Így maradhattak fent páratlan gazdagságukban és szépségükben ezek a kis középkori templomok, amelyek ékszerdobozai ennek a vidéknek"
Csengersima
A román stílusú egyhajós, Árpád-kori templom a legrégebbi a Szamos-partiak között, 1210-1220 között épülhetett, a 16. század közepe óta a reformátusoké.
A Szamos holtágából kialakított tavon létrehozott kis félszigeten áll. Sajnos teljesen ki van száradva, így nem sikerült olyan fotót készítenem, ahol a templomocska a tó vizében tükröződik.
A 18. század elején betörő tatárok felgyújtották a templomot, amelyet a község új birtokosai, Tunyogi Korda Mihály és felesége a református vallás igényeinek megfelelően 1729-ben újjáépíttetett.
 
Fából ácsolt kis előcsarnokon keresztül léphetünk a templom belsejébe, itt tényleg nyitott kapuval vártak bennünket.
A középkort, falfestmény töredékek, a félköríves szentély, és az íves ablakok őrzik.
1761-ben a toronnyal együtt készülhetett a népies barokk stílusú, 56 kazettából álló festett famennyezet, festett fakarzat és szószék.
A fatáblák figurális ábrázolásai között találhatóak, égitestek (Hold, Nap). A gazdag növényi ábrázolások mellett állatmotívumok: pelikán, kétfejű sas, sárkány, kerub.
 
Fent a karzaton nagyon szűk a hely, általában a gyerekek tartózkodási helye.
1799-ben készült  szószék korona, népies barokk stílusú.
1893-ban a diadalív repedései miatt a templomot életveszély miatt bezárták.
Helyreállítása 2000-ben fejeződött be.
http://www.temple-tour.eu/hu/preludium 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése