2016. október 10., hétfő

Poeta doctus

A Debreceni Református Kollégiumban található egy Csokonai emlékszoba, melyet 2015-ben felújítottak. Dísze egy ólomüvegablak, ami eredetileg Toroczkai Oszvald alkotása volt (1938), de az 1944-es bombázások során megsérült, helyére Burai István festőművész készített egy mesés ablakot. (2015)
A költő (1773-1805) a Kollégium egyik legismertebb diákja, majd tanára volt, akinek az intézményből történt viharos távozása máig foglalkoztatja a közvéleményt.  A gimnázium ítélőszéke azzal vádolta, hogy az istentiszteletről elmaradozik, „társait magához híván az időt borozással és pipázással vesztegeti", tanítói hivatalától megfosztották. Nagyon fájt neki a döntés, amit „Búcsúzó beszéde…” is mutat.
Egy másik verzió szerint Csokonai kicsapatásához az ürügyet egy ún. „macskazene” szolgáltatta, amikor Csokonai a Nagyerdőn diáktársai körében gúnyos dalt énekelt tanára, Szilágyi Gábor viszonyáról egy cselédlánnyal.
 
Ferenczy István márvány mellszobra Csokonairól (1818)
Izsó Miklós - Csokonai szobrának terrakotta kismintája, az eredeti a Kálvin téren áll. Érdekesség, hogy a debreceni Emlékkert Társulattól (vezetője a jómódú kereskedő Csanak József ) kapta a megbízást 1861-ben. A megrendelők csenevésznek, tartották a szobrot, így a Müncheni Királyi Bronzöntödében vastagítottak Csokonai alakján, aki amúgy ténylegesen vékonyka ember volt. 1871-ben avatták fel, eredetileg az Emlékkertben.

Rippl-Rónai József festménye (1886)
 Az emlékszobát díszíti ez a szép festett bútor
Poeta doctus - Tanult költő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése