2016. május 2., hétfő

Akár a Loire folyó mentén....

Kirándultunk egyet a hétvégén, megnéztük a felújított Andrássy-kastélyt Tiszadobon.
A neogótikus-romantikus stílusú kastély a szájhagyomány szerint, Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó menti középkori lovagi várkastélyok mintájára 1880-1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur és Alpár Ignác. Felfedezhető benne a vajdahunyadi vár stílusa is. 
Építtetője gróf Andrássy Gyula (1823-1890), miniszterelnök és az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere, aki Széchenyi István ifjú barátjaként személyesen részt vett a Tisza-szabályozásban is.
 kép forrása: Wikipédia
A kastély építését és a park véglegesítését II. Andrássy Gyula (1860-1929) fejezte be
Miután testvére Tivadar meghalt, ő lett nevelője lányainak, közöttük Katalinnak, akiről akkor még nem sejtette senki, hogy ő lesz Károlyi Mihály feleségeként a "vörös grófnő". Andrássy Katinka, a "Törcsvári óratoronyban" született.
Érdekessége az épületnek, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.
Az Andrássyak címere a főbejárat fölött
A padlózatban kiképzett címerállatuk, az oroszlán, a hatalmat és erőt jelképezi
A lépcsőház jellegzetessége a romantikus, fal mentén "kúszó", fafaragásos, tölgyfalépcső, mely csak a falhoz támaszkodik és nincs alátámasztva.
 Alulról
 Lépcsőház címeres mozaik ablaka
Dongaboltozatú nagyterem, a lovag vagy bálterem. Kandalló, Andrássy Károly jelmondatával - "Fidelitate et Fortitudine"- (Hűségért és bátorságért)
Nagy-szalon
 Tűgobelin szalon garnitúra
 Váza Andrássy Katinka hagyatékból
Mozaik berakásos asztalka
 Kabinet szekrény
Állítólag a baloldalit, már akkor 200 forintért vették, amely óriási összegnek számított, és Andrássy Gyula kedvenc festménye volt.
 La Fontain mese kanapéban szőve
A terem mennyezete pontos másolata az angliai Kentben található Knole kastély "The Cartoon Gallery" terme mennyezet-stukkójának.
 Kilátás a parkra
Dolgozószoba vagy zeneterem a "Hímestorony-aljba" rejtett könyvtárkabinettel
 Fekete ebédlő
Reggeliző szobának használható télikert. 
1910-ben ide helyezték át a Rippl-Rónai József tervezte Andrássy-ebédlőt, amely Róth Miksa csodálatos üvegablakával, a kastély egyik fő látványossága. 
Az eredeti színes felső üvegek ma is láthatók a nagyméretű ablakon. 2002-ben elkészítették a színes ablakok teljes rekonstrukcióját a fellelhető források alapján. (A rekonstrukciót Balogh Tibor képzőművész, a Gyermekváros volt növendéke készítette el.)
A királyi hálószoba a "Nebojsza torony" aljába került. 
A kastély kertjében tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus, ma is bebarangolható. Jelenleg 15 hold tartozik a kastélyhoz, melyet a Tisza határol.
 Az öreg tiszafákat mostanában ifjították
A labirintusban  Fadrusz János "Leányszöktetés" szobra
Az első világháború után, 1918-ban a nekiszabadult nép feldúlta a pompázatos gazdagsággal berendezett kastélyt. Betörték a kastély ajtaját, teljes bútorzatát összetörték, az ablakokat belövöldözték. Összezúzták a velencei tükröket, a csillárokat, szobrokat, kerámiákat, festményeket, a könyveket megsemmisítették, széthordták. A gróf – úgy mondják – nem is jött soha többé a tiszadobi kastélyba.
A II. világháború végén román katonai kórházat telepítettek a kastélyba.
A kastély állami tulajdonba került.
1948-ban 300 osztrák gyerek nyaralt itt, majd egy éven át görög menekültek gyermekei kerültek ide.
 Pirosvirágú vadgesztenye, most láttam először :))
1950-től a közelmúltig gyermekvárosként működött. 2007-ben egy modern, épület-együttesbe költözött.
1998-től minden év augusztusában megrendezésre kerül a kastélyban az immár hagyományosnak nevezhető tiszadobi zongorafesztivál, a "Zongora Ünnepe Keleten", ahol a hazai és a nemzetközi zenei élet legkiválóbb zongoraművészei lépnek fel.
Egy öreg tölgyfa, talán még Andrássy Gyula idejéből
 A kastélyból lesétáltunk a közeli Tisza-partra
 
Egy kis adalék a kastély történetéhez, melyet csak később fedeztem fel én is, olvassátok, nagyon érdekes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése