2015. november 8., vasárnap

Függőkertben

Szeptember végén a párom érettségi találkozóra volt hivatalos Bükkszentkeresztre. Úgy döntöttünk Lillafüreden szállunk meg, ő megy a találkára, én meg kedvemre csatangolhatok. Az interneten választottam szállást. Szívesen mentem volna a Palotaszállóba, de elég borsos árunak találtam, amúgy szabad szobájuk sem volt. (Egyszer majd akciósan hátha kipróbálhatjuk!) Így a Zöldfa Panzióra esett a választásom Felsőhámorban.
A Zöldfa alapkövét 1905-ben rakták le. A  Meseautó (1934) című film helyszíne a Palotaszálló mellett a Zöldfa volt. Mellesleg itt laktak 6 héten át a szegény sorsú, de híres főszereplők: Kabos Gyula, Gózon Gyula, Pertzel Zita és barátjuk Jávor Pál, aki ugyan nem szerepelt a filmben, de többször lejött meglátogatni a stábot. 1948-ban államosították a panziót. Az étterem tovább üzemelt 1993-ig, a panzióból lakások lettek. 1999-től a Zöldfa magántulajdonba került. A „Miskolci Bonny és Clyde” című filmet is itt forgatták.
Sajnos belülről semmi nem emlékeztet a híres filmekre és elég szocreál stílusú az egész, de maga a tudat, hogy hol vagyok elég volt, kárpótolt a szuper elhelyezkedés (gyakorlatilag a függőkert lábánál van) és a mesés környék.
Kilátás a Zöldfa előtti teraszról
Elindultam felfelé, harapni lehetett a levegőt, mellettem a Szinva patak csordogált, és akkor elém tárult országunk legmagasabb (20 m) vízesése. Nem természetes képződmény, a Palotaszálló építésekor alakították ki.
Anna-mésztufabarlang 
Olyan szerencsém volt, hogy pár perc múlva indult a csoport, épp annyi időm volt, hogy megvegyem a jegyet. Kb. 150-200 ezer éve keletkezett a kőzet és az üregek is. Nem tudják pontosan az Anna nevet miért kapta a barlang.
1833-ban találták meg, mikor a hámori kohók számára vízforrást kerestek. Az egész világon csak hat ilyen barlang van. Bejárata 272 m tengerszintnél található. 1847-ben itt járt Petőfi Sándor is.
A Palotaszálló építésekor újabb üregekre bukkantak és ekkor vezették be a villanyt. 568 m hosszú, de csak egy része látogatható, fél órás séta a csipke vagy szövetszerű képződmények között.
Jézus Szíve képződmény. Itt a mai napig lehet esküvőt tartani. Régebben templomként is üzemelt a barlang, miséket is tartottak itt. A háború idején óvóhely is volt.
Egy hármas kapun kellett átmenni, a vezetőnk ránk bízta melyiken megyünk át, majd elmondta, hogy ki jut a mennybe és a pokolba. Kiderült, hogy a mennybe jutok, de nem árulom el melyik kapun mentem, más is dönthessen előtte :))
Éva almafája, fantázianevű képződmény, ezért Paradicsomnak hívják ezt a termet.
Egy borostyánlevél nyomat
Függőkert, a hegyoldalban az Anna-barlangtól a Palotaszállóig vezet, lépcsőzetes teraszos kialakítású.  1929-ben adták át. Eredeti formájában állították helyre, tematikus teraszokat hoztak létre, 2013-ban fejeződött be a felújítása.
Több szinten rálátás nyílik a vízesésre. Most nem lehet már bemenni a vízesés mögé, régebben a merészebbek még a köveken ugrálva bemásztak oda is.
 Szobrászat terasza
Hermann Ottó - Varga Éva alkotása (2013), madarakkal ábrázolja a nagy természettudóst.
 Virágok terasza
 Zene terasza - kamara koncertek helyszíne
 István főherceg 1847 évi látogatásának öntöttvas emlékoszlopa
 Költészet terasza
 Varga Éva - József Attila szobra (2005)
Lillafüreden megrendezett első írótalálkozón József Attila is részt vett (1933), itt írta az Óda című költeményét. Olvassátok el a kőtáblán kitett idézetet. Valami mesés!
 Körben a kőlapokon József Attila verseit olvasgathatjuk
 Kilátás
Legnagyobb terasz már közvetlen a Palotaszálló alatt az Ifjúság terasza, játszótérrel, barlangokkal, épp esküvői fotózással.
 Bencze Gábor figurális elemei
Ott lapul a róka
A természet csodája - a gyökerek rajzolata, mely ritkán tárul így a szemünk elé
 Vízesés fentről
Folyt.köv.....Palotaszállóval......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése