2015. november 8., vasárnap

Borsodi Svájc

Lillafüred névadója gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter volt, aki 1892-ben keresztlánya Vay Erzsébet, becenevén Lilla, tiszteletére keresztelte el az egyik vadászat során felfedezett, lenyűgöző szépségű helyet.
A környéket üdülőteleppé az 1920-as években kezdték fejleszteni, a gondolat gróf Bethlen István miniszterelnöknek köszönhető. Felvetődött egy kormányüdülő megépítésének ötlete, ahol a nemzetközi kapcsolatokat gyönyörű környezetben ápolhatják. A hatalmas beruházás tervét rengeteg kritika érte, hiszen a gazdasági válság éveiben hihetetlen pénzszórásnak tűnt a szálló megépítése.
A lillafüredi Palotaszálló 1925-29 között épült, neoreneszánsz stílusban, Mátyás korabeli paloták hangulatát megidézve, Lux Kálmán tervei szerint. Az akkori kormányzó, Horthy Miklós és miniszterelnök, Bethlen István végül 1930-ban nem vett részt az átadáson, hogy a fényűző megnyitóval ne borzolják a kedélyeket. Ennek ellenére a szálloda gyorsan népszerűvé vált, a luxusvendégek kedvenc tartózkodási helye lett.
A II. Világháborúban hadikórházként működött. A háború után SZOT üdülőként üzemelt. Most a Hunguest Hotels szállodalánc tagja.
A három üvegablak Mátyás király vadászatát ábrázolja, Helbing Ferenc munkái.
 Sándor Béla pannója - Nándorfehérvári diadal (1936)
Helbing Ferenc pannója - Nagy Lajos király velencei küldöttséget fogad Diósgyőrben (1936)
(pannó - nagyméretű fára festett táblakép, festmény)
Mátyás étterem színes mozaikablakai az alsó körívben, az egykori magyar városokat eleveníti fel. Nem voltam most bent, majd legközelebb :))
 Hámori-tó
1810-1815-ben duzzasztották fel a vizét, a hámorok vízenergia ellátásának biztosítására. Kb. 12 ha terjedelmű, mélysége változó 6-9 m. Turisztikai látványosság lett, még mindig lehet csónakázni rajta. Jó lenne mostanában ellátogatni, mert mesés lehet az őszi színpompás fákkal körülvéve.
 A szálloda parkja
Meseautó
A fenti linkre kattintva, 1,06 percnél találjátok Lillafüredet, a film végén pedig a Zöldfa, mint kiskocsma :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése